NEGENTIENDE ZONDAG DOOR HET JAAR
Een paar weken geleden, op een leeg Sint Pietersplein, vergeleek paus Franciscus ons leven met het bootje van de leerlingen op het woelige meer. Tegen ieder van ons die bang is in de storm zegt Hij vandaag: ‘Vrees niet’.
Je kunt de Mis zelf meemaken in de Antoniuskathedraal of Catharinakerk: meld je daarvoor aan (online, per e-mail of telefonisch). Of vier the eucharistie thuis met ons mee.
1. Vier de eucharistie mee via de live uitzending op NPO2
Vanaf 10.00 uur kun je de Mis live meevieren via de live uitzending op NPO2. In augustus is er geen livestream vanwege vakantie.
- Het geven van een gift voor de gemeenschap is onderdeel van de actieve deelname aan de Eucharistie. Je kunt je gave voor de collecte overmaken op rekening NL47 RABO 0300 685 726 o.v.v. ‘collecte’.
- De website van de Vlaamse bisschoppen geeft 8 tips om de Eucharistieviering op biddende wijze via het scherm mee te beleven.
- Het Katholiek Nieuwsblad legt uit hoe we door de geestelijke communie Christus in deze ongewone tijden toch gewoon kunnen ontvangen. Het volgende gebed van St. Alphonsus Liguori (1696-1787) kan daarbij helpen:
Mijn Jezus,
ik geloof dat U in het Allerheiligst Sacrament tegenwoordig bent.
Ik bemin U boven alles en wens U in mijn hart te verwelkomen.
Nu ik niet de communie daadwerkelijk kan ontvangen,
vraag ik van U de genade van de geestelijke communie.
Omhels mij en zuiver mijn verlangen naar de hemelse Vader.
Draag mij in uw Geest, en laat mij nooit van U gescheiden worden.
Amen.
2. Overdenk de lezingen uit de H. Schrift
Door de Heilige Schrift te openen en het Woord van God rustig te overwegen in ons hart, kan dat ons gebed op een bijzondere manier voeden en verdiepen. De lezingen van deze zondag kun je hieronder downloaden.
- Lezingen voor de negentiende zondag door het jaar (9 augustus)
De Heer vinden we in het suizen van een zachte bries. In alle onrust in ons leven is God een rustpunt. In hevige stormen, aardbevingen en vuur zegt de Heer ons: ‘Wees gerust, Ik ben het. Vrees niet’. We hoeven niet van streek te raken of angstig te zijn. Hij is bij ons.
Overdenk: Op welke manier ervaar je de aanwezigheid van Jezus in je leven? Ook als het tegenzit of als je leven in puin ligt? Hoe zegt hij tegen jóu: ‘Vrees niet’?
3. Bid het getijdengebed
Het getijdengebed is het gebed van de hele Kerk dat u heel goed thuis kunt bidden. Ook al kunnen we voorlopig niet samenkomen om de liturgie te vieren, door het getijdengebed kunnen we toch met elkaar verbonden zijn. Je vindt de teksten van het getijdengebed online.
4. Met de (klein)kinderen aan de slag
Als je met je (klein)kinderen iets aan de viering van deze zondag wil doen, dan kun je met de volgende materialen praktisch aan de slag. De links naar de website van Samuel Advies geven voor iedere zondag een kleurplaat, werkje en puzzel.
- Evangelie voor kinderen (9 augustus)
- Werkjes van Samuel Advies
5. Bid mee met onze geloofsgemeenschap
Maak in je persoonlijke gebed ruimte om te bidden voor iedereen die door het coronavirus getroffen is, voor hen die vechten voor hun leven en voor hen die de zieken verzorgen en bijstaan. Daarvoor kun je het gebed gebruiken waarvan de bisschoppen hebben gevraagd het te bidden.
Je kunt in het bijzonder stilstaan bij de noden en intenties van onze eigen geloofsgemeenschap:
- Voor onze overleden broeders en zusters: pastoor Ooms, Anna de Wijs-Simons, Frank Snelders.
Tot slot kun je het volgende gebed bidden:
Heer,
zo vaak zij we angstig in ons leven.
Trek uw hand niet af
van uw noodlijdend volk
en spreek tot ons
een woord van bemoediging.
Amen.