VIJFTIENDE ZONDAG DOOR HET JAAR
God zaait en God oogst. God spreekt zijn Woord, en het komt weer tot Hem terug. Daar gaat de parabel over die Jezus vandaag in het Evangelie vertelt en uitlegt. Zo is het ook in de Eucharistie die wij vandaag vieren: God strooit zijn Woord en wij krijgen een voorproef van Gods oogsttijd.
Je kunt de Mis zelf meemaken in de Antoniuskathedraal of Catharinakerk: meld je daarvoor aan (online, per e-mail of telefonisch). Of vier the eucharistie thuis met ons mee.
1. Vier de eucharistie mee via de livestream
Vanaf 10.30 uur kun je de eucharistieviering vanuit de H. Antoniuskathedraal volgen via de livestream op het YouTube-kanaal van de parochie. Vorige week hadden we technische problemen met de beeldverbinding; het geluid komt wel altijd goed door!
- Het geven van een gift voor de gemeenschap is onderdeel van de actieve deelname aan de Eucharistie. Je kunt je gave voor de collecte overmaken op rekening NL47 RABO 0300 685 726 o.v.v. ‘collecte’.
- De website van de Vlaamse bisschoppen geeft 8 tips om de Eucharistieviering op biddende wijze via het scherm mee te beleven.
- Het Katholiek Nieuwsblad legt uit hoe we door de geestelijke communie Christus in deze ongewone tijden toch gewoon kunnen ontvangen. Het volgende gebed van St. Alphonsus Liguori (1696-1787) kan daarbij helpen:
Mijn Jezus,
ik geloof dat U in het Allerheiligst Sacrament tegenwoordig bent.
Ik bemin U boven alles en wens U in mijn hart te verwelkomen.
Nu ik niet de communie daadwerkelijk kan ontvangen,
vraag ik van U de genade van de geestelijke communie.
Omhels mij en zuiver mijn verlangen naar de hemelse Vader.
Draag mij in uw Geest, en laat mij nooit van U gescheiden worden.
Amen.
2. Overdenk de lezingen uit de H. Schrift
Door de Heilige Schrift te openen en het Woord van God rustig te overwegen in ons hart, kan dat ons gebed op een bijzondere manier voeden en verdiepen. De lezingen van deze zondag kun je hieronder downloaden.
Jezus vertelt vandaag een parabel over een zaaier die het zaad uitstrooit. Dat lijkt niet altijd succesvol: niet overal waar het zaad valt brengt het vrucht voort. Maar in de goede aarde overtreft de oogst elke verwachting. Jezus heeft het over zijn eigen predikarbeid, die soms vergeefs is, op tegenstand stuit of simpelweg niet gehoord wordt. Zou je daar niet moedeloos van worden? Kijk naar de landman, zegt Jezus. Ondanks de vele tegenspoed blijft hij onverstoord vertrouwen op een rijke oogst. Als God zijn werk doet, groeit uit een armzalig en nietig begin een onvoorstelbaar rijke oogst: de heerlijkheid van het rijk Gods.
Overdenk: Jezus roept ons op om zijn boodschap overal te verkondigen. Zakt jou daarbij ook wel eens de moed in de schoenen? Wat doe je dan? Welke hoopvolle tekenen zie jij nu om je heen als het om de evangelisatie gaat?
3. Bid het getijdengebed
Het getijdengebed is het gebed van de hele Kerk dat u heel goed thuis kunt bidden. Ook al kunnen we voorlopig niet samenkomen om de liturgie te vieren, door het getijdengebed kunnen we toch met elkaar verbonden zijn. Je vindt de teksten van het getijdengebed online.
4. Met de (klein)kinderen aan de slag
Als je met je (klein)kinderen iets aan de viering van deze zondag wil doen, dan kun je met de volgende materialen praktisch aan de slag. De links naar de website van Samuel Advies geven voor iedere zondag een kleurplaat, werkje en puzzel.
5. Bid mee met onze geloofsgemeenschap
Maak in je persoonlijke gebed ruimte om te bidden voor iedereen die door het coronavirus getroffen is, voor hen die vechten voor hun leven en voor hen die de zieken verzorgen en bijstaan. Daarvoor kun je het gebed gebruiken waarvan de bisschoppen hebben gevraagd het te bidden.
Je kunt in het bijzonder stilstaan bij de noden en intenties van onze eigen geloofsgemeenschap:
- Voor hen die binnenkort gedoopt gaan worden, in het bijzonder voor Shima Kia en Julia Hüsstege. Dat het Woord van God bij hen in goede aarde valt en veel vrucht oplevert.
- Voor onze zieken, in het bijzonder voor Henk Janssen en Frank Snelders.
- Voor een zoon, dat hij spoedig mag genezen en dat hij de juiste hulp krijgt; dat de algoede God hem moge beschermen.
- Voor onze overleden broeders en zusters: pastoor Ooms, overleden familie Crolla-Veldpaus en Anna de Wijs-Simons.
Tot slot kun je het volgende gebed bidden:
Heer,
maak ons ontvankelijk voor uw Woord,
en laat het rijke vrucht dragen in ons leven.
Amen.