VERRIJZENIS VAN DE HEER, DAGMIS
Het is dit jaar helaas niet mogelijk Pasen publiekelijk te vieren. Hieronder vind je gebedsmateriaal, videos en links om thuis op zinvolle wijze de Verrijzenis van de Heer te vieren. In geestelijke verbondenheid met elkaar en in verbondenheid met de Eucharistie die de bisschop in de kathedraal voor ons viert.
1. Vier de eucharistie mee via televisie of radio
Vanaf 10.30 uur kun je de eucharistieviering vanuit de H. Antoniuskathedraal volgen op het YouTube-kanaal van het bisdom Breda. Tussen 12.00 en 14.00 uur ben je welkom in de kathedraal voor een individuele ‘weg van geloof’: ontsteek een kaarsje aan de paaskaars, luister naar het Evangelie, zeg de geloofsbelijdenis op en kom bidden bij het H. Sacrament.
- Volg de viering met het liturgieboekje (pdf).
- Het geven van een gift voor de gemeenschap is onderdeel van de actieve deelname aan de Eucharistie. Je kunt je gave voor de collecte overmaken op rekening NL47 RABO 0300 685 726 o.v.v. ‘collecte’.
- De website van de Vlaamse bisschoppen geeft 8 tips om de Eucharistieviering op biddende wijze via het scherm mee te beleven.
- Het Katholiek Nieuwsblad legt uit hoe we door de geestelijke communie Christus in deze ongewone tijden toch gewoon kunnen ontvangen. Het volgende gebed van St. Alphonsus Liguori (1696-1787) kan daarbij helpen:
Mijn Jezus,
ik geloof dat U in het Allerheiligst Sacrament tegenwoordig bent.
Ik bemin U boven alles en wens U in mijn hart te verwelkomen.
Nu ik niet de communie daadwerkelijk kan ontvangen,
vraag ik van U de genade van de geestelijke communie.
Omhels mij en zuiver mijn verlangen naar de hemelse Vader.
Draag mij in uw Geest, en laat mij nooit van U gescheiden worden.
Amen.
2. Overdenk de lezingen uit de H. Schrift
Door de Heilige Schrift te openen en het Woord van God rustig te overwegen in ons hart, kan dat ons gebed op een bijzondere manier voeden en verdiepen. De lezingen van Paaszondag kun je hieronder downloaden.
- Lezingen voor Paaszondag (12 april)
‘Op de eerste dag van de week,’ zo begint het Evangelie op Paasmorgen. Een nieuw begin! Het Evangelie markeert heel duidelijk dat vanaf nu alles anders is. Op deze ‘eerste dag’ komen we drie mensen tegen die kennis maken met die nieuwe werkelijkheid: Maria Magdalena, Petrus en de geliefde leerling. Opeenvolgend zien ze ieder steeds een stukje verder dan de ander. Maria zag het lege graf, de geliefde leerling zag daarna het lege graf én de zwachtels, Petrus ziet vervolgens ook nog de zweetdoek. Daarop ziet de geliefde leerling nóg verder: ‘Hij zag en geloofde’.
Overdenk: Wat zie jij om je heen als tekenen van Jezus’ verrijzenis? Geloof bouwt voort op wat anderen vóór jou ‘gezien’ hebben. Wiens getuigenis heeft jou in het paasgeloof verder geholpen?
3. Bid het getijdengebed
Het getijdengebed is het gebed van de hele Kerk dat u heel goed thuis kunt bidden. Ook al kunnen we voorlopig niet samenkomen om de liturgie te vieren, door het getijdengebed kunnen we toch met elkaar verbonden zijn. Je vindt de teksten van het getijdengebed online.
4. Met de (klein)kinderen aan de slag
Als je met je (klein)kinderen iets aan de viering van Pasen wil doen, dan kun je met de volgende materialen praktisch aan de slag. De links naar de website van Samuel Advies geven voor iedere zondag een kleurplaat, werkje en puzzel.
- Evangelie voor kinderen (12 april)
- Werkjes van Samuel Advies
5. Bid mee met onze geloofsgemeenschap
Maak in je persoonlijke gebed ruimte om te bidden voor iedereen die door het coronavirus getroffen is, voor hen die vechten voor hun leven en voor hen die de zieken verzorgen en bijstaan. Daarvoor kun je het gebed gebruiken waarvan de bisschoppen hebben gevraagd het te bidden.
Je kunt in het bijzonder stilstaan bij de noden en intenties van onze eigen geloofsgemeenschap:
- Voor onze gemeenschap, dat zij vrijmoedig durft getuigen van Christus’ verrijzenis.
- Voor hen die zich voorbereiden op de doop, in het bijzonder voor Shima Kia. Dat zij de genade van de verlossing mogen ervaren.
- Voor onze overledenen: Adriaan van Roode, pastoor Ed, Corry de Koning-Muskens, Johanna Muskens, Wim van der Laan, Riek van de Vlasakker en Peter van Wanrooij. Dat zij mogen delen in het Pasen van de Heer.
Tot slot kun je het volgende gebed bidden:
God, almachtige Vader,
dit is de dag
waarop Gij uw Zoon Jezus uit de doden hebt opgewekt.
Wij vragen U:
bevestig ons geloof in de verrezen Heer,
wek ons op uit zonde en dood.
Dat wij ons niet vastklampen aan wat voorbijgaat
maar uitzien naar uw heerlijkheid.
Amen.