De apostel Jacobus schrijft in zijn brief: “Is iemand onder u ziek? Laat hij de presbyters van de gemeente roepen; zij moeten een gebed over hem uitspreken en hem met olie zalven in de naam des Heren. En het gelovige gebed zal de zieke redden en de Heer zal hem oprichten. En als hij zonden heeft begaan, zal het hem vergeven worden” (Jak. 5, 14-15).
Wat is de ziekenzalving?
Als Kerk proberen we nog steeds te handelen volgens deze woorden van de apostel Jacobus. Bij de specifieke taak die de Kerk van Christus heeft ontvangen om voor de zieken te zorgen neemt het sacrament van de ziekenzalving een bijzondere plaats in. Het is een sacrament ten gunste van de zieken, dat de zieke de genade verleent waarmee hij zich inniger met het lijden van Christus kan verenigen. Diezelfde genade schenkt hem troost, vrede en bemoediging. De zalving bereidt de zieke voor op de overgang naar het huis van de Vader. Met dit sacrament raakt Christus in de kracht van de Heilige Geest de zieke aan en schenkt de nodige moed en bijstand.
Wie kan de ziekenzalving ontvangen?
Velen denken nog steeds dat men de ziekenzalving alleen op het sterfbed ontvangt. Maar iedere gelovige die reeds door ziekte of ouderdom in levensgevaar begint te komen kan al het sacrament van de ziekenzalving ontvangen. Zo is het bijvoorbeeld gepast dat voor een zware operatie de ziekenzalving wordt toegediend, of wanneer oudere mensen duidelijk zwakker worden. Het sacrament kan meer dan één keer ontvangen worden, bijvoorbeeld in het geval van een nieuwe ernstige ziekte of wanneer de toestand van de zieke verslechtert.
Hoe vraag ik de ziekenzalving aan?
Als u het sacrament van de ziekenzalving wenst te ontvangen, neemt u contact op met het parochiesecretariaat: 076-521 5764 of teamassistent@parbc.nl. Het wordt aanbevolen dit indien mogelijk tijdig te doen, zodat de zieke of stervende het sacrament nog bij bewustzijn kan ontvangen. Het is goed om daarbij ook de toestand van de zieke aan te geven en kenbaar te maken of de zieke de Heilige Communie wenst te ontvangen. Het parochiesecretariaat brengt u in contact met één van de priesters.
Hoe wordt de ziekenzalving gevierd?
De ziekenzalving kan in familieverband, in een ziekenhuis of in een kerk gevierd worden, voor een enkele zieke of voor een groep. Het sacrament wordt alleen door de priester toegediend, die bij de opbouw van de viering rekening houdt met de toestand van de zieke. De viering kan geopend worden met een besprenkeling met wijwater die herinnert aan het doopsel. Wanneer de zieke niet biecht, dan wordt aan het begin van de viering de schuldbelijdenis gebeden. Dan volgt een lezing uit de H. Schrift en de voorbeden. Daarna legt de priester in stilte de handen op het hoofd van de zieke. Dan volgt de kernhandeling van de ziekenzalving: de priester zalft de zieke op het voorhoofd en de handen met de ziekenolie en spreekt een gebed over de zieke uit. Als de zieke de Heilige Communie wenst te ontvangen, wordt na het bidden van het Onze Vader de (meegebrachte) communie uitgereikt. De ziekenzalving wordt afgesloten met de zegen voor de zieke en de andere aanwezigen.
Wat kost de ziekenzalving?
Het sacrament van de ziekenzalving kost niets.