“Na de liefde die ons met God verenigt, is de huwelijksliefde de ‘grootste vriendschap’,” zegt paus Franciscus. God heeft de mens geroepen tot de liefde, want Hij zelf is liefde en heeft de mens uit liefde geschapen. Bij de schepping heeft God de man en de vrouw in het huwelijk geroepen tot een innige gemeenschap van leven en liefde met elkaar. Het huwelijksverbond is van nature gericht op het welzijn van de echtgenoten en op het voortbrengen en opvoeden van kinderen, en is volgens het plan van God onontbindbaar.
Wij willen voor de kerk trouwen. Hoe vragen we het huwelijk aan?
Iedere gedoopte man en gedoopte vrouw die het sacrament van het vormsel hebben ontvangen, vrij zijn om het huwelijk te sluiten en in vrijheid hun instemming geven, kunnen het sacrament van het huwelijk aanvragen. Dat betekent onder andere dat men meerderjarig is, niet eerder met iemand anders gehuwd is geweest en het burgerlijk huwelijk aan het kerkelijk huwelijk vooraf zal gaan (artikel 1:68 BW).
Vraag eerst via het parochiesecretariaat vrijblijvend of op de beoogde trouwdatum de kerk nog beschikbaar is. De datum kan dan als optie in de agenda worden opgenomen. Neem daarna ruim, maar tenminste een half jaar vóór de beoogde trouwdatum contact op met de pastoor via het parochiesecretariaat. Voorafgaand aan de huwelijksviering vindt een intensieve huwelijksvoorbereiding plaats die uit ongeveer vijf bijeenkomsten bestaat. In deze gesprekken met de pastoor komen de betekenis van het huwelijkssacrament en de eigen geloofsbeleving aan de orde. Ook worden de praktische zaken rond de huwelijksviering besproken.
Op welke dagen kunnen we voor de kerk trouwen?
De huwelijksviering in Parochie Breda Centrum vindt plaats in de Antoniuskathedraal of de Catharinakapel op het Begijnhof. Deze kan op alle dagen plaatsvinden, behalve op zondag, kerkelijke feestdagen, Aswoensdag, Goede Vrijdag of Stille Zaterdag.
Wij zijn niet allebei katholiek. Kunnen we voor de kerk trouwen?
Verschil in confessie tussen de echtgenoten is geen onoverkomelijke hindernis voor het kerkelijke huwelijk, maar vraagt wel bijzondere pastorale aandacht en omzichtigheid. Voor een gemengd huwelijk tussen een katholiek en een gedoopte niet-katholiek is de uitdrukkelijke toestemming van het kerkelijk gezag nodig. Voor een huwelijk tussen een katholiek en een niet-gedoopte is uitdrukkelijke dispensatie vereist. Maak via het parochiesecretariaat gerust een afspraak met de pastoor voor een oriënterend gesprek.
Kunnen wij de Catharinakerk op het Begijnhof als trouwlocatie gebruiken?
De Catharinakerk kan gebruikt worden voor de kerkelijke huwelijksviering die bij de parochie is aangevraagd. Als de huwelijksvoorbereiding in een andere parochie plaatsvindt, kan de huwelijksviering met jullie eigen pastor in overleg wel in de Catharinakerk plaatsvinden. We vragen daar wel een extra bijdrage voor om in het gebruik van de kerk te kunnen voorzien. Die extra bijdrage bedraagt € 150. Voor kerkelijke huwelijken van andere denominaties of het sluiten van burgerlijke huwelijken is de kerk op het Begijnhof niet beschikbaar.
Wij willen trouwen in het buitenland. Waar moeten we dan rekening mee houden?
Het is mogelijk om de huwelijksvoorbereiding in onze parochie te volgen, maar de kerkelijke huwelijksplechtigheid in het buitenland te laten plaatsvinden. Het is dan wel nodig dat je op tijd contact opneemt met de parochie, omdat voor een kerkelijk huwelijk in het buitenland onder andere verlof moet worden aangevraagd bij de bisschop en er ook contact gelegd wordt met de buitenlandse parochie. Meldt je daarom tenminste een jaar voor de beoogde trouwdatum voor de huwelijksvoorbereiding aan.
Wat kost het huwelijk?
Het sacrament van het huwelijk kost niets. Wel vraagt de parochie aan het bruidspaar een bijdrage om de onkosten voor de voorbereiding en het gebruik van de kerk te helpen dragen. Deze bijdrage bedraagt € 690.
Hoe wordt de huwelijkssluiting gevierd?
De huwelijkssluiting wordt gevierd in een eucharistieviering of een viering van woord en gebed. Bij een huwelijk tussen een katholiek en een gedoopte niet-katholiek of een niet-gedoopte ligt het laatste meer voor de hand.
In de huwelijksviering dienen de bruid en de bruidegom na de homilie elkaar het sacrament toe ten overstaan van de assisterende priester of diaken. Zij doen dat door eerst te verklaren dat zij uit vrije wil met elkaar trouwen, bereid zijn elkaar lief te hebben en kinderen als een geschenk van God te aanvaarden. Vervolgens leggen bruid en bruidegom de trouwbelofte af, waarbij ze voor elkaar uitspreken dat ze elkaar als echtgenoot aanvaarden en beloven elkaar trouw te blijven en lief te hebben. Tot slot geven ze elkaar de ring die een blijvend teken is van hun onderlinge trouw en liefde. Later in de viering spreekt de priester na het Onze Vader nog een zegening uit over het bruidspaar.
De viering wordt in de huwelijksvoorbereiding samen met de pastoor praktisch voorbereid. Daarbij worden de teksten van de lezingen en gebeden uitgekozen. Als er een koor bij de viering aanwezig is, worden ook de gezangen uitgekozen. Het bruidspaar kan op eigen kosten ook een eigen koor, zanggroep, solist, organist of cantor vragen, mits het te zingen repertoire religieus van karakter is en geschikt voor de liturgie.
Aan welke persoonlijke wensen kan voldaan worden?
Bloemversiering in de kerk kan in overleg met de bloemengroep van de parochie verzorgd worden, maar het bruidspaar kan ook zelf voor bloemversiering zorgen. Daarbij geldt dat er geen bloemen óp de altaartafel geplaatst kunnen worden, maar wel ervóór.
Ballonnen en dieren zijn in de kerk niet toegestaan. Binnen en buiten de kerk is het evenmin toegestaan om rijst of confetti te strooien.