Het doopsel is de toegangspoort tot het christelijk leven. Door het ontvangen van het doopsel worden we kind van God, volgeling van Jezus en lid van de Kerk. De belangrijkste handeling bij het toedienen van het doopsel bestaat uit het gieten van water over het hoofd terwijl de naam wordt aangeroepen van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Paus Franciscus heeft een inspirerende catechese gegeven over de betekenis van het doopsel. “Het Doopsel maakt het mogelijk dat Christus in ons leeft en dat wij met Hem verbonden leven om in de Kerk samen te werken, ieder volgens eigen staat, aan de verandering van de wereld,” zo spreekt Fransiscus. De hele catechese van de paus is hier terug te lezen.
Hoe vraag ik het doopsel aan?
Iedereen die nog niet is gedoopt, kan het doopsel ontvangen. Voor het aanvragen van het doopsel voor een kind vult u het online aanmeldingsformulier in. Na verzending van het formulier neemt de parochie contact met u op om de gegevens te controleren en eventueel de doopdatum vast te leggen. U ontvangt daar dan een schriftelijke bevestiging van. Enkele weken vóór de doop maakt de pastoor met u een afspraak voor een doopgesprek.
Voor het aanvragen van het doopsel voor een volwassene neemt u contact op met het parochiesecretariaat.
Naar het online aanmeldingsformulier.
Ik neem een eigen pastor mee die de doop toedient. Kan ik gebruik maken van de Catharinakerk op het Begijnhof?
Als de doop van uw kind door een eigen pastor wordt voorbereid en toegediend, dan kunt u voor de doop gebruik maken van de Catharinakerk op het Begijnhof. Daar wordt door Parochie Breda Centrum een extra bijdrage voor gevraagd om te kunnen voorzien in het gebruik van de Catharinakerk. Die extra bijdrage bedraagt € 150.
Wie kan ik als peter of meter vragen?
Aan de dopeling wordt in de regel een peetouder gegeven die de ouders helpt met de christelijke opvoeding van het kind. Het kan om één peetouder gaan (peter of meter) of twee peetouders (peter en meter). Het is onmogelijk om een tweetal mannen of een tweetal vrouwen als peetouders van een dopeling te kiezen.
Een peetouder moet, behalve bereid en geschikt, ook minimaal 16 jaar oud en katholiek gedoopt zijn, de Eerste Communie en het sacrament van het vormsel ontvangen hebben en een leven leiden dat in overeenstemming is met het geloof en met de op te nemen taak.
Wat kost het doopsel?
Het sacrament van het doopsel kost niets. Wel vraagt de parochie aan de ouders een bijdrage om de onkosten voor de voorbereiding en het gebruik van de kerk te helpen dragen. Deze bijdrage bedraagt € 156. Deze bijdrage mag voor u geen hindernis vormen om uw kind te laten dopen. Geef dat in het gesprek met de pastor gerust aan.
Hoe verloopt een doopviering?
De viering waarin het doopsel wordt toegediend bestaat uit vijf gedeelten. De viering begint met het kruisteken, het stempel van Christus, waarmee de dopeling wordt getekend. Zo wordt duidelijk dat de dopeling toebehoort aan Jezus.
Dan volgt de lezing van het Woord van God. Er wordt voorgelezen uit de Bijbel en, verlicht door de geopenbaarde waarheid, gezamenlijk gebeden. Speciaal wordt gebeden om de macht van het kwaad te verbreken.
Daarna vindt de viering van doopsel plaats. Eerst wordt het water gezegend waarmee gedoopt gaat worden. Dan wijzen de ouders het kwaad af en spreken de geloofsbelijdenis uit. Vervolgens vindt de wezenlijke ritus plaats door driemaal water te gieten over het hoofd van de dopeling onder aanroeping van de drie-ene God, Vader, Zoon en Heilige Geest.
Na het doopsel volgen enkele verklarende riten. Deze riten maken duidelijk wat het doopsel betekent. De eerste verklarende ritus is de zalving met heilig chrisma, een welriekende olie. Deze zalving duidt de gave van de Heilige Geest aan. Daarop volgt de bekleding met het witte doopkleed. Dit drukt uit dat de gedoopte zich met Christus bekleed heeft. Dan ontvangen de ouders de doopkaars die aan de paaskaars is ontstoken. Dat duidt aan dat de gedoopte door Christus is verlicht. Eventueel volgt nog de ‘effata’-ritus, waarbij de oren en mond van de dopeling worden aangeraakt, opdat het kind het woord van God kan horen en het christelijk geloof kan belijden.
Als afsluiting wordt het gebed van de kinderen van God gebeden, het Onze Vader. Dan ontvangen allen, en in het bijzonder de moeder en de vader, de plechtige zegen.
Na de viering van het doopsel is het een goed gebruik om het pasgedoopte kind aan Maria toe te wijden.