Op woensdag 17 februari begint de veertigdagentijd met Aswoensdag. De vieringen zijn om 10.30 uur en om 19.00 uur. In de nieuwsbrief stond eerder 19.30 uur als aanvangstijd aangekondigd, maar in verband met de avondklok is hij een half uur vervroegd. Iedereen kan dan op tijd weer thuis zijn. Voor beide vieringen moet je je aanmelden.
In de ochtendviering van 10.30 uur, waarin bisschop Jan Liesen zal celebreren, krijgen enkele diakens uit het bisdom de gezegende as uitgereikt die ze vervolgens in de eigen parochie kunnen opleggen. Deze viering zal ook via een livestream te volgen zijn.
In verband met de coronamaatregelen, waarbij onderling contact vermeden moet worden, verloopt de asoplegging op Aswoensdag anders dan bij ons gebruikelijk. Wij zijn gewend dat de as eerst met wat (wij)water wordt gemengd, zodat deze zwarter wordt en beter op het voorhoofd ‘plakt’ om er een askruisje van te maken.
De eigenlijke symboliek is echter niet het teken van het kruis op het voorhoofd, maar het bestrooid worden met as. Met het ontvangen van as erkennen we onze eigen broosheid en sterfelijkheid, en de noodzaak om verlost te worden door Gods barmhartigheid. Met dit teken begint de weg van bekering die uitloopt op de viering van het sacrament van boetvaardigheid in de dagen vóór Pasen.
De priester zal dit jaar éénmaal de tekst “Bekeert u en gelooft in het Evangelie” of “Bedenk wel: van stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren” uitspreken. Daarna strooit de priester bij ieder individueel in stilte een klein beetje as uit over de kruin van het hoofd. Deze wijze van asoplegging kom je veel tegen in de landen langs de Middellandse Zee.