Bijlage bij nieuwsbrief voor november 2021

---

St. Janstraat 8
4811 ZL  Breda
T: 076 521 57 64 (di t/m do in de ochtend)
E: info@parbc.nl
I: www.parochiebredacentrum.nl

Bank: NL47 RABO 0300 685 726‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ 
Uw financiële bijdrage aan onze parochie wordt zeer op prijs gesteld.

---

Korting bij concert Capella Pratensis

Op donderdag 25 november geeft de befaamde Capella Pratensis om 20.30 uur een heel bijzonder concert in de Antoniuskathedraal: ‘Josquin en de kracht van het woord’. Parochianen kunnen 50% korting krijgen op kaarten. Die korting krijgen we uit dankbaarheid dat het ensemble in de kathedraal een concert mag geven.

Voor het bestellen van kaarten gaat u naar de website van Capella Pratensis en geeft bij het afrekenen de code DMXCDJHVG op. De korting wordt dan automatisch verrekend op de normale prijs van €25 of €15 (voor jongeren).

Vanaf het begin van de 16e eeuw hing de roem van componisten mede af van hun vermogen om betekenis en emoties in hun muziek uit te drukken. In het programma ontdek je hoe Josquin Desprez zich in zijn muziek liet inspireren door enkele van de meest krachtige retorisch dichtteksten uit deze periode. De composities gaan gepaard met de dichtteksten waaraan ze zijn ontleend, dramatisch voorgedragen door zanger/spreker Nico van der Meel. En tijdens de gezongen delen kun je op groot scherm meelezen in de originele muziekmanuscripten!

---

Josquin Desprez

Josquin Deprez (ca. 1450-1521) was een van de beroemdste componisten uit de Renaissance. Hij schreef voornamelijk vocale religieuze muziek en wereldlijke chansons, die tijdens en na zijn leven veel werden uitgevoerd en geprezen. De muziek van Josquin was en is nog altijd exceptioneel. Tijdgenoten van Josquin prezen de precisie waarmee hij een tekst op muziek zette. Naast verstaanbaarheid en zinspelingen gebruikte hij alle muzikale middelen die hij tot zijn beschikking had om de boodschap van de tekst zo goed mogelijk over te brengen. Zijn melodieën zijn vloeiend en zijn stijl helder wat betreft de frasering en de samenklanken.

---

Capella Pratensis

Cappella Pratensis is gespecialiseerd in de muziek van Josquin Desprez (= Pratensis) en andere polyfonisten uit de 15e en 16e eeuw. Het ensemble brengt doorlopend uitvoeringen met eigen programma’s en originele interpretaties, die gebaseerd zijn op wetenschappelijk bronnenonderzoek. Zoals in de Renaissance gebruikelijk, staan de zangers van Cappella Pratensis vaak rond een centrale muziekstandaard. Zij zingen uit facsimile-uitgaven van originele koorboeken. Daardoor ook ontstaat een uniek perspectief op het repertoire. Het ensemble werd in 1987 opgericht en het staat nu onder de artistieke leiding van zanger en dirigent Stratton Bull.

---