Nieuwsbrief voor oktober 2021

Mis op televisie

Op zondag 17 oktober is de een-na-laatste keer dat de rechtstreekse uitzending voor de KRO-NCRV vanuit de Antoniuskathedraal komt. Pastoor Norbert Schnell is de celebrant in deze televisiemis en onze eigen Kathedrale Cantorij verzorgt de zang (met o.a. de Missa Princeps Pacis van Lloyd Webber en het Ave Maria van Liszt).
Voor u als kerkbezoeker is belangrijk dat de Mis op deze zondag om 10.00 uur begint. Komt u wel op tijd, want de deuren van de kerk gaan daarna dicht om de uitzending niet te storen.
De laatste keer dat de televisieploeg in onze kerk is, is op zondag 12 december, de derde zondag van de advent en de dag dat onze kerk 185 jaar geleden ingewijd werd.

Rozenkrans in oktober

De maand oktober is, naast de maand mei, aan Maria toegewijd. Dat heeft onder andere te maken met de liturgische gedachtenis van de heilige Maagd Maria van de Rozenkrans op 7 oktober, waarop Maria onder deze titel wordt vereerd als de beschermster van de christenheid. Die gedachtenis werd precies 450 jaar geleden ingesteld door paus Pius V als een jaarlijkse gedachtenis van de katholieke overwinning op de Ottomanen in de slag bij Lepanto. Paus Leo XIII wijdde vervolgens in de negentiende eeuw de hele maand oktober aan Maria toe.
Gedurende de hele maand oktober zal er op donderdag om 13.00 uur – aansluitend op de Mis van 12.15 uur – samen de rozenkrans gebeden worden. Onze pastores Norbert Schnell of Steven de Koning zullen het rozenkransgebed leiden.

Lectio Divina

Dit najaar starten weer bijeenkomsten ‘Lectio Divina', waarbij we de bijbel op een bijzondere gaan lezen. ‘Lectio Divina’ is meer luisteren dan lezen. In een groep van maximaal tien mensen luisteren we goed naar de bijbellezing van de aankomende zondag. Het is geen bijbeluitleg, maar een mooie manier om te kijken wat deze lezing je zegt, wat God jou wil vertellen.
Na het lezen bespreken we samen op een bepaalde wijze afwisselend met stiltes wat deze lezing aan ieder van ons zegt; wat dit betekent voor jou in het dagelijks leven.
Binnen de vier parochies van Breda start dit najaar een serie van zeven bijeenkomsten ‘Lectio Divina’. Vincent Schoenmakers, een ervaren geestelijk leider, zal je in 1,5 uur je meenemen in de methodiek van Lectio Divina.
De bijeenkomsten vinden plaats op iedere eerste maandag van de maand om 19.30 uur in de Michaëlkerk, Hooghout 67 in Breda. In 2021 gaat het dan om 1 november en 6 december, en in 2021 om 3 januari, 7 februari, 7 maart, 4 april en 2 mei.
Lijkt het je wat om eens op een andere manier naar de bijbellezing te kijken? Wat deze jou kan brengen in het dagelijks leven? Meld je dan vóór 15 oktober aan bij hannekeoomen@online.nl of via het parochiecentrum. Geef je snel op want de groep mag niet groter zijn dan 10 personen.

Kick-off ‘Als God renoveert’

In voorbereiding op de conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ vindt er op donderdag 28 oktober een online kick-off evenement plaats. De online bijeenkomst wordt van 20.00 tot 21.30 uur verzorgd vanuit een studio in Veenendaal. De Canadese priester James Mallon zal tijdens deze kick-off een inleiding geven met aansluitend een live Q&A (vraag en antwoord). Een aantal gasten in de studio, onder wie bisschop Liesen, zal vanuit de eigen context reageren op de inleiding van Mallon en vertellen over de eigen ervaringen op weg naar een missionaire parochie. Het geheel is ingebed in muziek, gebed en interactie via social media.
In Parochie Breda Centrum kun je aan deze online bijeenkomst deelnemen. We komen daarvoor samen in de ontmoetingsruimte van de parochie. Om 20.00 uur, na het aanbiddingsuur, kijken we gezamenlijk naar de uitzending. Als je daar bij wil zijn, kun je je aanmelden bij info@parbc.nl.

Schoonmaak Antoniuskathedraal

Op 24 en 25 september hebben in totaal vijftien enthousiaste vrijwilligers hard gewerkt om de kathedraal weer een grote schoonmaakbeurt te geven. Alle banken en zetels zijn uitgezogen en geboend, de glazen deuren gezeemd, de vloer geveegd, stof- en spinrag weggehaald, kaarsvet verwijderd en al het zilver- en koperwerk gepoetst. Heel veel dank aan de harde werkers!
Een dergelijke schoonmaakactie is nu standaard opgenomen in het onderhoudsplan van de kerk. Over een tijdje doen we weer een beroep op iedereen die wil daarbij helpen.

‘Leerling van Jezus’ van start

Eens per maand komen we op donderdagochtend als ‘leerlingen van Jezus’ bij elkaar voor inspiratie uit de Bijbel en onderling gesprek over het volgen van Jezus. Een nieuwe serie is weer begonnen.

De maandelijkse bijeenkomsten van ‘Leerling van Jezus’ zijn in september weer van start gegaan. We kijken naar de apostel Paulus en zijn brieven aan jonge christelijke gemeenschappen. Hij bemoedigt ze om in de voetstappen van Jezus te treden: “Weest mijn navolgers, zoals ik het ben van Christus.” (1 Kor. 11, 1).

Hoe hebben de eerste christenen vorm gegeven aan het christen-zijn? Met welke vragen leefden zij en tegen welke problemen en keuzes liepen ze aan? We lezen steeds met elkaar een stuk uit een brief van Paulus, waar vervolgens kort iets over wordt uitgelegd. Daarna bespreken we aan de hand van concrete vragen met elkaar wat de woorden van Paulus voor ons eigen geloofsleven betekenen.

De komende negen bijeenkomsten vinden plaats op donderdagochtend (10.00-12.00 uur): 21 oktober, 18 november, 16 december, 20 januari, 17 februari, 17 maart, 21 april, 19 mei en 23 juni.

Aansluiten kan nog steeds. Laat uw komst even weten via info@parbc.nl.