Nieuwsbrief voor december 2020

---

St. Janstraat 8
4811 ZL  Breda
T: 076 521 57 64 (di t/m do in de ochtend)
E: info@parbc.nl
I: www.parochiebredacentrum.nl

Bank: NL47 RABO 0300 685 726‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ 
Uw financiële bijdrage aan onze parochie wordt zeer op prijs gesteld.

---

Bijzondere kerst 2020

U bent van ons gewend elke maand een nieuwsbrief te ontvangen. In november hebt u hem gemist, en de editie van december ontvangt u nu pas, vlak voor Kerstmis.

De scherpere coronamaatregelen en het besluit van de bischoppen om de vieringen op kerstavond niet door te laten gaan maken deze nieuwsbrief bijzonder. Graag hadden we u – net zoals in de papieren nieuwsbrief van december – voor allerlei activiteiten en vieringen uitgenodigd. Een groot deel daarvan komt nu jammer genoeg te vervallen.

We hopen dat u ondanks de vele beperkingen toch een gezegend Kerstfeest kunt vieren in de beslotenheid van uw eigen huis. Onze Verlosser kwam ook zo ter wereld: klein, afgezonderd, in een schamele voedselbak voor dieren. In onze eigen ervaring van de beperkingen kunnen we het Kind nabij zijn; in zijn luister is Hij op zijn beurt onze kracht. God neemt ons op in het goddelijk leven van Hem, die ons mens-zijn heeft willen delen: Jezus Christus, onze Heer. 

---

Mediaviering op 20 december

Op zondag 20 december wordt de eucharistieviering weer live vanuit de Antoniuskathedraal uitgezonden op NPO2. Onze eigen Schola Cathedralis Bredanæ verzorgt daarbij de gregoriaanse zang. De mis begint om 10.00 uur in plaats van 10.30 uur. De vroegmis om 8.00 uur komt op die zondag te vervallen, omdat op dat tijdstip de camerarepetitie plaatsvindt. Als je je aanmeldt voor deze viering herinneren we je daar natuurlijk aan. In verband met de live opnamen vragen we u om op tijd aanwezig te zijn in de kerk, uiterlijk om 9.50 uur. De uitzending kan dan ongestoord verlopen.

---

Kerstnachtmissen afgelast

De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft naar aanleiding van de indringende toespraak van minister-president Mark Rutte besloten dat in de Rooms-katholieke kerken dit jaar op kerstavond geen publieke vieringen zullen plaatsvinden. Dat betekent dat er tussen donderdag 24 december 17.00 uur en vrijdag 25 december 07.00 uur in het geheel geen publieke vieringen worden gehouden. Juist de vieringen op kerstavond en in de kerstnacht worden doorgaans door veel mensen bezocht. De bisschoppen willen in deze periode van lockdown een beweging van veel mensen tegelijk voorkomen.

Voor onze parochie betekent dat, dat de twee geplande vieringen om 20.00 uur en 23.00 uur niet door zullen gaan. De mensen die zich voor deze vieringen hadden aangemeld, krijgen daarvan nog bericht. Om 20.00 uur is er wel een livestream vanuit de H. Antoniuskathedraal, zodat u thuis de viering toch mee kunt maken. U vindt de livestream bij kerkdienstgemist.nl.

De twee dagmissen op 25 december, om 8.00 uur en 10.30 uur, gaan wel gewoon door. Iedereen die zich daarvoor heeft aangemeld, kan met de verzonden bevestiging gewoon naar de kerk komen. De viering van 10.30 uur is bovendien ook te zien via een livestream.

De bisschoppen roepen nogmaals op om vooral wél Kerstmis te vieren. De vieringen op kerstavond en in de kerstnacht zijn niet publiek toegankelijk, maar zullen wel plaatsvinden en door vele parochies worden uitgezonden via de livestream en ook op NPO2 is via KRO-NCRV om 23.30 uur de nachtmis te volgen. Ook andere vieringen zijn via livestream of televisie mee te vieren. De bisschoppen nodigen iedereen daar van harte voor uit via de speciale website www.vierkerstmis.nl Via die site kunnen gelovigen onder meer de eigen parochie vinden op internet en zien wat de mogelijkheden zijn om thuis Kerstmis mee te vieren.

---

Nieuwe livestream

Door de beperkingen vanwege het coronavirus zijn we al geruime tijd bezig een goede livestream van onze vieringen te kunnen verzorgen. In de lente en zomer hebben we dat gedaan met particuliere apparatuur en zonden we uit via het YouTube-kanaal van de parochie.

Mede dankzij uw hulp hebben we nu een prima, professioneel systeem kunnen aanschaffen. De installatie wordt in fasen gerealiseerd en zal naar verwachting eind januari definitief zijn afgerond.

Op kerstavond 24 december om 20.00 uur is de eerste uitzending. Ook op 25 december om 10.30 uur kunt u de Mis live meevieren met een tijdelijk eenvoudiger systeem. We gebruiken daarbij namelijk nog maar één camera.

De livestream kunt u volgen via kerkdienstgemist.nl of de knop ‘livestream’ op onze website.

---

Lockdown: wat gaat wel en niet door?

Tot en met 19 januari gaat onze samenleving in een harde lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wat betekent dat voor de activiteiten van onze parochie?

De vieringen in onze kerken gaan vooralsnog gewoon door, zowel de vieringen in het weekend als de vieringen door de week. Ook de bijzondere vieringen gaan gewoon door: op 16 december (19.00 uur, Gulden Mis), 17 december (19.00 uur, aanbidding) en 21 december (19.00 uur, boeteviering). Voor alle vieringen geldt een maximum van 30 personen. Aanmelden voor de weekendvieringen en ook de bijzondere vieringen blijft noodzakelijk.

Met Kerstmis gaan de twee nachtmissen (20.00 uur en 23.00 uur) niet door. Iedereen die zich daarvoor heeft aangemeld, krijgt daar bericht van. De twee dagmissen op 25 december (8.00 uur en 10.30 uur) gaan wel door. De Missen van 20.00 uur en 10.30 uur worden live uitgezonden.

Alle andere activiteiten gelasten we af. Het gaat o.a. om de parochieavond (16 december om 20.00 uur) en de bijeenkomsten van ‘Leerling van Jezus’. Iedereen die zich daarvoor had aangemeld heeft daar inmiddels bericht van gekregen.

We willen u vragen alert te blijven op de maatregelen die we in onze kerken hebben getroffen:

• handen ontsmetten bij binnenkomst en voor communie-uitreiking

• vooraf aanmelden voor een weekendviering via onze website

• voldoende afstand houden tot elkaar: in de hal, in de banken en bij het lopen door de kerk

• niet meezingen, maar luisteren naar het koor of de cantor

Deze eenvoudige maatregelen zijn niet onzinnig of onnodig. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de kans op besmetting in onze kerken tot een minimum beperkt blijft.

---

Alternatieve Christmasfever

Al een aantal jaar houden we vóór de kerstdagen een Christmasfever: we delen in de winkelstraten kaarsjes uit en nodigen mensen uit deze in de kathedraal op te steken. Daar hangt een stemmige sfeer die uitnodigt tot gebed en bezinning. Honderden kaarsjes worden op zo’n avond opgestoken.

Dit jaar houden we in verband met de lockdown een bescheiden Christmasfever. We kunnen mensen dit keer weliswaar niet massaal vragen een kaarsje op te steken, maar we kunnen wel voor ze bidden. Op donderdag 17 december is er tussen 19.00 en 20.00 uur in de Antoniuskathedraal gelegenheid om even bij het uitgestelde Sacrament te bidden. De hele avond klinkt er zang en muziek die uitnodigt om bij de Heer te verwijlen, afgewisseld met stilte en lezingen uit de Schrift. U bent van harte uitgenodigd om even binnen te lopen.

---