Speciale Nieuwsbrief

voor zondag 26 april

Op zondag naar de kerk

Het zal nog wel een tijd duren voordat we op zondag weer normaal naar de kerk kunnen. Met de wekelijkse livestream kun je dan toch de Mis in je eigen kerk meevieren, maar het is altijd fijner daar echt bij te kunnen zijn. Voor de zondagse viering nodigen we nu iedere keer een klein aantal mensen uit om naar de kerk te komen. Op minstens anderhalve meter afstand zijn er sinds Pasen zo steeds ongeveer 15 gelovigen bij de besloten zondagsviering aanwezig. Voor veel genodigden is dat echt een lichtpuntje.

Wil je ook een keer op zondag bij de Mis aanwezig zijn in de kathedraal? En heb je geen gezondsheidsklachten? Meld je dan aan! Dat kan via email (info@parbc.nl), telefoon (076 521 57 64) of onze website. Geef bij je aanmelding in ieder geval je telefoonnummer op, zodat onze pastores je voor een zondag kunnen uitnodigen.

Deze vieringen op zondag zijn besloten. Zonder persoonlijke uitnodiging is het helaas niet mogelijk je toe te laten.

Herdenking paasaanslagen in Sri Lanka

In Sri Lanka worden deze week de aanslagen herdacht die precies een jaar geleden, op Eerste Paasdag, werden gepleegd op kerken en hotels op het eiland. Meer dan 250 mensen vonden er de dood. Afgelopen 6 maart hebben we nog naar het aangrijpende verhaal van een ooggetuige geluisterd en voor hen gebeden, op de Avond van de Martelaren.

Bij die gelegenheid heeft katholiekleven.nl onze parochiaan Mimi Zorz geïnterviewd. Zij vertelt hoe ze vorig jaar, bij de avond van de Martelaren in Amsterdam, de kracht van het gebed weer ontdekte. Kijk het hele interview met Mimi hier terug.

Rugzakjes voor kinderen in kamp Moria

Gevluchte kinderen die leven in kamp Moria op Lesbos hebben het normaal al zwaar, maar in deze coronatijd kunnen ze ook nog eens hun tent niet uit. Terwijl kinderen in Nederland zich nog best in en om het huis kunnen vermaken, is er voor deze kinderen op Lesbos echt niks te doen.

Hoe fijn is het dan om een mooie, gave rugzak te krijgen, met 4 a 5 speeltjes erin, waar je ook nog wat van kunt leren. De actie Because we Carry zorgt hiervoor, ondersteund door het Mondiaal Centrum Breda en de Raad van Kerken. En u kunt daar aan bijdragen!

Lees op de website van Because we Carry meer over hoe je mee kunt doen en wat er wel en niet in de rugzakjes gedaan kan worden. Op vrijdag 1 en zaterdag 2 mei kun je een gevulde rugzak bij het Mondiaal Centrum Breda afleveren, Roland Holststraat 71. Op hun website lees je hoe je dat coronaproof kunt doen. Afgeven kan ook bij Roos Kievits, Baronielaan 253. Op facebook zie je wat anderen al aan rugzakjes hebben samengesteld.

Digitaal gebedsmateriaal voor de zondag

Voor zondag 26 april is er weer digitaal gebedsmateriaal ontwikkeld. Daarmee kun je thuis vorm geven aan de zondag.

Ditmaal staan de Emmaüsgangers centraal, twee leerlingen van Jezus die gedesillusioneerd vanuit Jeruzalem naar Emmaüs lopen. Op die tocht komen ze er niet alleen achter dat de Heer leeft, maar dat Hij hen al die tijd ongemerkt nabij was.

Het gebedsmateriaal bestaat uit het liturgieboekje, de lezingen van de zondag, een korte overdenking bij het Evangelie, links naar werkjes voor kinderen en de gebedsintenties van onze gemeenschap.

Hoe vind je God online?

Het Katholiek Alphacentrum heeft een nieuw online platform opgezet waar iedereen die het geloof wil verkennen of beleven digitale cursussen kan volgen: hoevindjegod-online.nl. Eén van de cursussen uit het aanbod is bijvoorbeeld Follow God's Voice, een online traject voor jong-volwassenen tussen 18 en 35 jaar waarmee je je eigen roeping leert onderscheiden. Een persoonlijke e-coach begeleidt je bij de verschillende stappen. Kijk op de website van het Katholiek Alphacentrum voor meer informatie over de verschillende cursussen.

Orgel op zijn paasbest

Op de foto hiernaast ziet u hoe onze organist Hennie Vaatstra het Hill-orgel in paasstemming brengt, nog net vóór de livestream begint. Onze orgels hebben voortdurend onderhoud nodig. Jaarlijks worden ze door een orgelbouwer gestemd en worden er kleine mankementen verholpen. Maar omdat de instrumenten ook erg gevoelig zijn voor temperatuur en luchtvochtigheid is het soms nodig om ze tussentijds te stemmen. Dat kunnen we met een deskundige organist als Hennie gelukkig goed in eigen beheer.

Mediaviering via NPO2

Aanstaande zondag verzorgt de KRO/NCRV weer een rechtstreekse uitzending van de Eucharistieviering vanuit onze H. Antoniuskathedraal. De uitzending begint om 10.00 uur en is te volgen via NPO2. Pastoor Norbert Schnell zal de celebrant zijn en Vincent de Haas verleent diaconale assistentie. Vanwege de coronamaatregelen zal de Kathedrale Cantorij niet zingen. De zang wordt verzorgd door Frank Hermans, met assistentie van Jan Schuurmans.

Vanwege de mediaviering is er zondag natuurlijk niet ook nog een livestream. Vanaf zondag 3 mei kunt u die weer om 10.30 uur volgen via het YouTube-kanaal van de parochie. De livestream van 19 april kunt u hier nog terugkijken.

Heer Jezus die verrezen zijt,
blijf bij ons,
want het wordt al avond en de dag loopt ten einde.
Blijf bij ons met uw genade en goedheid,
met uw troost en zegen,
met uw Woord en Sacrament.
Blijf bij ons in leven en in sterven,
in tijd en eeuwigheid.

Amen.